KEESVANBAARDEWIJK.NL  VERHALEN

  
 
< terug

home

verder >

,,WANT VOOR DOODGAAN BEN IK LEVENSLANG HET BANGST"

zingt Youp van 't Hek in ,,Meneer Alzheimer." Hij is doodsbang voor aftakeling en sterven. Is met de dood ook alles voorbij, volgens hem? Dat weet ik niet. De groep ,,TOONTJE LAGER" zegt van wel:

NIKS NA DE DOOD

,,En toen ik dood ging dacht ik nou gaat het gebeuren,
nou wordt het leven pas echt interessant.
Ach je kent dat wel die spanning van tevoren,
en dan valt 't zo ontzettend tegen want

refrein:
Niks na de dood, er is niks na de dood.
Dus weg met eeuwig leven, en weg met heilig brood.
Er is niks na de dood, dus ga maar lekker rood
er is niks of niemand na de dood."

Exact, vinden veel mensen. ,,Dood is dood en leven na dit leven … ja,dag hoor!" En, ,,Ër is nog nooit iemand teruggekomen." En: ,,God…? nóóit iets van gemerkt!"
Anderen zijn voorzichtiger: ,,Nou ja, het kan best zijn dat er iets of iemand is."
Ik ga daar niet over discussiëren. Ik wil graag wat zeggen in de hoop dat u even luistert.

Pas hoorde ik een vrouw op t.v. zeggen: ,,Ik had toch zo graag een pappa gewild.". Ze had wel een vader maar die was vertrokken en onbereikbaar geworden. Ze had hem dus wel en niet. En ze vond het vreselijk - geen vaderfiguur.
Ik heb gelukkig wel een Vader; ik zie Hem niet maar Hij is zo aanwezig dat ik voortdurend contact met Hem heb. Al zou ik willen: (maar ik wil niet) ik kan niet om Hem heen. Hij legt zijn hand voelbaar op me en beschermt me.
Hij heeft me geschapen voor dit leven en voor een leven hierna.. Hij heeft me ook duidelijk gemaakt: ,,Je denkt toch niet dat Ik zo stom ben om zo iets fantastisch als een mens maar een gebruikswaarde van 70, 80 jaar te geven." En dat leven hierna…dat wordt voor eeuwig samenwonen met Hem en met talloos veel mensen in een volmaakte, totaal gerenoveerde wereld zonder geweld, ziekte en verdriet.
Die Vader probeert me op de goede weg te krijgen en te houden. Daar ruzie ik wel eens met Hem over want in de grond van de zaak ben ik datzelfde balorige mannetje van vroeger.
Hij geeft me moed in een wereld die onveilig is en mensen soms angstig maakt en ongelukkig. Mensen die ik zo graag het beste gun. Die me na aan het hart liggen.
En als ik angst heb voor aftakeling en doodgaan (want ik begrijp Youp best) dan stelt Hij me gerust. ,,Het komt allemaal goed. Echt!"
Hij geeft me de overtuiging dat al mijn kwaad en schuld vergeven is doordat Jezus Christus -de Zoon van God - in mijn plaats de straf overgenomen heeft. Hij stierf een gruwelijke dood om mij en alle gelovigen te redden. Net als dat meisje op de illustratie ben ik geschokt door de sporen van de verwondingen, die Hij voor mij opliep.
Dat is mijn geloof. En dat verlost me uiteindelijk van wanhoop en angst... Het roept me op om een ander en beter mens te worden.

,,Er is niks na de dood" - Helemaal niet waar, na de dood begint het pas echt. Dan gaat het gebeuren.
,,Er is niemand teruggekomen van de overkant." Wél waar! Pasen betekent: Christus is verrezen en teruggekeerd uit de dood.

U gelooft hier allemaal niks van. Dat is jammer: dan mist u al die goede dingen die God geeft, dan mist U die geweldige Vader Zelf en dan laat U Hem lijden aan een onbeantwoorde liefde.
U twijfelt, u zou wel willen, geloven, maar… weet u wat de Bijbel zegt? Dat als u God ernstig zoekt, dan reageert Hij en beloont Hij u met geloof.
En als u zegt: ,,Ik wou dat ik het kon, geloven, maar het lukt me niet." en u echt hunkert naar een liefhebbende Vader dan doet u gewoon net of Hij bestaat.. En als u dan bidt dan merkt Hij uw verlangen en laat Zich vinden. Echt.

Kees van Baardewijk   reageren?  naar het gastenboek  of  per email

   

< terug

boven ^

verder >

laatst gewijzigd: 13-9-2006

Overnemen van teksten is toegestaan met bronvermelding: www.keesvanbaardewijk.nl