KEESVANBAARDEWIJK.NL  VERHALEN

  
 
< terug

home

verder >

WIE WAS JOACHIM PRENTSNIJDER?

Pas vroeg ik aan Annie (mijn vrouw): ,,Hoe lang wonen we nou langzamerhand al hier in de Prentsnijdershorst?,,Nou, bijna vijftien jaar. Je was er trouwens bij toen we verhuisden." Vijftien jaar… Vijftien jaar… En nog nooit had ik uitgezocht waar die straatnaam vandaan kwam en wat die Prentsnijder voor een kerel geweest is.
Ik ging aan de studie en ontdekte dat de naamgever niet alleen zo heette maar ook prentsnijder van beroep was.. Joachim Prentsnijder leefde in deze omgeving van 1810 - 1873. Het heel bijzondere van Joachim is geweest dat zijn kunstenaarschap niet geleden heeft onder de ramp (zie hieronder) die hem overkwam. Prentsnijder heeft hard gewerkt, uitzonderlijk hard, zoals tijdgenoten melden. Hij placht soms, onder de druk van de vele opdrachten uit binnen- en buitenland, tot in de nacht door te gaan. Het woord ,,stress" bestond in die tijd nog niet, de zaak wel. Oververmoeidheid, te zware inspanning eiste zijn tol. Een tijdgenoot, een matig dichter, onthult wat gebeurde in het volgende vers:

,,Snijdenderwijs was hij ingeslapen,
snijdenderwijs werd hij wakker bij nacht,
snijdenderwijs door de vaak schier verdoofd,
snijdenderwijs van vier vingers beroofd.

Niet zo verbazingwekkend dat hij ontwaakte, want enkele van de meest nodige vingers bij het snijden, lagen los op de werktafel. Een onhandig gebaar op de grens van een half- en heelslaap was de oorzaak. Nogmaals, wat de kwaliteit van z'n werk betreft geschiedde er een wonder. Ondanks z'n gemis werkte hij door. Nu (net als de Removos-kunstenaars tegenwoordig) met inschakeling van zijn voeten en mond. Hij ging zo ver in zijn inventiviteit dat hij een instrumentje ontwierp dat hij inclusief een mes op zijn neus monteerde en zo de eerste neussnijder werd.

Zo, dan weet u dus nu iets van de herkomst van de naamgever van ,,mijn" straat.
Ik hoop op navolging. Wie was eigenlijk Jan van Goerl, waar Annette van Beuzekom woont? En Tieman van Aartje Boon. Bijzonder intrigerend is de naam van de straat van Patricia Codington. En wat houdt ,,Oer de faert" van Japke de Kraker en ,,De Finne" van Cees Vos in? Was Rijksstraat ook een filosoof evenals René van Woudenberg? De vragen vermenigvuldigen zich.

Kees van Baardewijk   reageren?  naar het gastenboek  of  per email

   

< terug

boven ^

verder >

laatst gewijzigd: 13-9-2006

Overnemen van teksten is toegestaan met bronvermelding: www.keesvanbaardewijk.nl